Vyhlášené 2. kolo přijímacího řízení do primy pro školní rok 2023/2024

Ve stínu kakaovníku

Dne 26.5. proběhlo promítání dokumentárního filmu Ve stínu kakaovníku ve třídě septima. Celá akce byla v rámci programu Fairtrade organizována Mgr. Vastlovou a Mgr. Nolovou.
Dokument představil nuzné až nelidské podmínky pěstitelů kakaa v Pobřeží slonoviny. To je jedním z největších světových producentů kakaa. Pro představu z Pobřeží slonoviny pochází 40 % světové produkce. I přes takto významný podíl na tvorbě ekonomiky pěstitelé živoří. Na pěstitele vychází z tabulky čokolády 2 koruny. Výkupní cena je určována státem na počátku každé sklizně a zkorumpovaná vláda vychází vstříc nadnárodním megakorporátům, jmenovitě Mars, Nestlé, Lindt, Ferrero, Mondeléz, Hershey’s, které se snaží za co největší výdělek a nejmenší výdaje nakoupit suroviny. S nízkou výkupní cenou a ročním příjmem zhruba 60 000 Kč si pěstitelé nemohou nakoupit kvalitní stravu, léky a musí do práce na plantážích zapojovat i své děti. Ty pak nedosahují ani základního vzdělání. Sice se jedná o malý až žádný slušný výdělek, ale jedinou jinou alternativou je těžba ve zlatém dole. Pěstování jiných plodin, třeba kaučukovníku, se nevyplácí, neb dochází k velkým změnám výkupních cen. Proto dochází ke stále většímu kácení pralesů s cílem zakládání nových plantáží. Od šedesátých let dvacátého století přišlo Pobřeží slonoviny o 80 % deštných pralesů. Plantáže se mezi lety 1990 a 2017 rozšířily z 1,6 na 4,1 milionů hektarů.
Toto zneužívání, vykořisťování a otročení nepostihuje pouze Pobřeží slonoviny. Děti z okolních států jsou vykupovány a unášeny na ony plantáže, kde de facto otročí, přec bylo jejich rodičům slíbeno, že se jim dostane kvalitního vzdělání a slušného života. Odhadem pracuje na plantážích 2 miliony dětí.
Stát zřídil agenturu Sodafor, ta však kvůli korupci nefunguje, jak má.
Fairtrade se snaží těmto lidem pomoci. Stanovuje jim pevnou výkupní cenu kakaa, se kterou dokáží vyžít a také jim posílá příspěvky. Tak mohou děti chodit do škol, mít kvalitní stravu a obecně dojde ke zvýšení životní úrovně.
Závěrem nám byla dána na ochutnávku čokoláda pocházející z kakaa z oněch oblastí – označena štítkem Fairtrade. Ten naleznete na všech produktech podporující místní zemědělce. Pokud chcete pomoci – vyhledávejte produkty s tímto označení.

Adam Macháček