Vyhlášené 2. kolo přijímacího řízení do primy pro školní rok 2023/2024

Exkurze do Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AVČR

Od 31.10 do 6.11. probíhal týden Akademie věd ČR. Sextáni využili posledních volných termínů a vydali se podívat do Ústavu živočišné fyziologie a genetiky v Liběchově. Co všechno spolu s paní učitelkou Maslenovou a panem učitelem Krejčím viděli se můžete dočíst níže.

Po příchodu jsme se krátce seznámili s výzkumy, na kterých v Liběchově pracují. Poté jsme se podívali na mini prasátka a pitvali prasečí oko. Dále jsme viděli čolka, axolotla a různé druhy ryb. Někteří z nás si zkusili vypitvat vajíčko z prasečího vaječníku a pod mikroskopy jsme se podívali na různé buňky. Také jsme se seznámili s mláďaty laboratorních myší. Nakonec jsme si ještě zkusili přiřadit váhu a další údaje k jednotlivým zvířatům. Všechny praktické aktivity doprovázelo zajímavé povídání vstřícných vědců, kteří nám byli celou dobu k dispozici a odpovídali na naše otázky.

Celá akce se velmi vydařila, dozvěděli jsme se mnoho informací a vyzkoušeli si věci, které si nikde jinde vyzkoušet nemůžeme. A proto Vám můžeme týden Akademie věd vřele doporučit. Ema Jírová, sexta