Vyhlášené 2. kolo přijímacího řízení do primy pro školní rok 2023/2024

Anglie 3. 6. – 9. 6. 2023

V rámci jazykového pobytu, který je součástí ŠVP, se skupina 40 žáků v doprovodu dvou vyučujících zúčastnila zájezdu do Anglie a severního Walesu. Přestože jsme strávili hodně času v autobuse (přeci jen jsme jeli daleko a bohužel se nám nevyhnuly dopravní komplikace v souvislosti s rekonstrukcemi silnic a dálnic napříč všemi zeměmi, kterými jsme projížděli), považujeme náš pobyt za velmi zdařilý.

Na cestu dlouhou téměř 1700 km jsme vyrazili v sobotu v 11 hodin večer. První zastávkou bylo Atomium, nejnavštěvovanější turistická atrakce navržená ku příležitosti mezinárodní výstavy Expo 1958, v hlavním městě Belgie Brusel. Druhé belgické město Bruggy, často označované jako „Benátky severu“, jsme si prohlédli převážně z loděk plavbou po sítí kanálů tvořených řekou Reie. Z Belgie jsme se přesunuli do francouzského města Calais a přenocovali v hotelu F1 Calais Coquelles. Odtud jsme v časných ranních hodinách zamířili k přístavu a vydali se na přibližně 90 minutovou plavbu do Doveru. Počasí nám přálo, takže nás bílé křídové útesy vítaly již z dálky.

Prvním navštíveným místem na anglické pevnině byl Stratford upon Avon, rodiště Williama Shakespeara. Prohlédli jsme si jeho rodný dům, prošli se malebnými uličkami a parkem. Odtud jsme vyrazili do naší cílové destinace, jednoho z nejlépe zachovalých historických měst v Anglii – Chester. Na meeting pointu již na nás čekaly anglické rodiny, jejichž domy se staly naším domovem pro následující tři dny. Během nich jsme navštívili muzeum Beatles Story v Liverpoolu, gotickou katedrálu v Chesteru, Snowdonia National Park, dva středověké hrady Conwy a Caernarfon, prošli jsme se po pobřeží Irského moře, zastavili se u vodopádů Swallow Falls a na nádraží v obci s nejdelším jednoslovným názvem v Evropě – Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Poslední naší zastávkou byl Londýn. Zatímco se řidiči poblíž O2 arény v Greenwich uložili ke spánku v rámci povinné devíti hodinové pauzy, my jsme se lodí po řece Temži přepravili do centra města, někteří z nás se projeli na obřím vyhlídkovém kole London Eye, a všichni jsme se prošli místy, která se nejvíce zapsala do historie Londýna. Viděli jsme Elizabethan Tower, Palace of Westminster, Buckingham Palace, královský park St. James’s Park, Westminster Abbey, vládní třídu Whitehall, náměstí Trafalgar Square, Piccadilly Circus a Leicester Square, čínskou čtvrť Soho aj. Ve večerních hodinách jsme dorazili zpět k autobus, kde na nás čekali odpočatí řidiči, připraveni nás bezpečně dovézt domů.

Viděli jsme toho opravdu spoustu, zážitků jsme si odvezli mnoho. Měli jsme bezvadné řidiče a pana průvodce, milé rodiny, na Anglii nezvykle hezké počasí, ale hlavně bezva partu mimoňských gymnazistů.

Ivana Netušilová, Vladimíra Tomášková